Romantiska vägen


Efter att ha konsulterat ett antal väderappar så insåg vi att vädret inte skulle vara det bästa i Österrike på några dagar, så vi hade ingen direkt brådska ner genom Tyskland.

Vi köpte i våras en bok – Husbil genom Europa – och i den hittade vi, bland mycket annat, tips på ”Romantiska vägen” som går mellan Würzburg och Füssen. Vägen är 46 mil lång och går mellan 29 städer, en del modernare och en del med trånga gator och korsvirkeshus. Enligt boken skulle resan ta ca en vecka, men den var inte många mil så vi bestämde oss för att ge den två dagar. Vi är ju inte så mycket för att stanna i varje liten småstad, slå läger och campa ett dygn, utan tycker mest om att köra långsamt genom olika landskap och göra strandhugg för lunch.

Würzburg
Vi valde att sträckköra A7:an ner till Würzburg och slå läger där för natten. Vi hittade en ställplats i princip mitt inne i stan nere vid floden Main. Den verkade ha en gräns för vanliga husbilar då bilen före oss i kön (en vanlig, liten plastis) fick nobben av den automatiska incheckningsbommen och vi kom igenom.

Vi gick in till centrum via Alte Mainbrücke. Här samlas tydligen stadens invånare fina kvällar och dricker medhavt vin och njuter av utsikten, bland annat över residenset i Würzburg, även kallat ”palatsens palats” och är utsett till världsarv av Unesco. Vi åt en ganska usel wienerschnitzel och sov gott på den förvånansvärt tysta ställplatsen.

Weikersheim
I Weikersheim valde vi att stanna för att äta en snabb lunch. Här finns ytterligare ett känt palats (många palats blir det i Tyskland) med en välkänd barockträdgård. Då det var ganska lång kö valde vi att inte gå in, men den lilla häxträdgården i anslutning till slottet var öppen så där slank vi in.

Rothenburg ob der tauber
På en kurs i ”Urban sketching” som jag (Sara) tog för ett par år sedan var ett av husen vi skulle öva på, Plönlein, beläget i Rothenburg. Så självklart ville jag stanna för att faktiskt se huset i verkligheten! Vi hittade en parkering för husbilar strax utanför den gamla stadskärnan (här har onekligen Sverige mycket att lära) och begav oss innanför den gamla muren.

Den medeltida stadskärnan har tydligen inte förändrats mycket sedan 1000-talet, och är otroligt charmig. Och inte minst full av turister! Vi kände snabbt att det var lite för trångt för oss, men kunde inte låta bli att slinka in på ett bageri för att köpa några av regionens specialiteter, Schneeball. Det är enkelt uttryckt en rund version av Skånes spettekaka fast ännu torrare, vilket man kanske inte trodde var möjligt.

Dinkelsbühl
Vi valde att stanna i Dinkelsbühl över natten och köra vidare till Füssen dagen efter. Här stod vi på en camping, SeeCamp Dinkelsbühl, som ligger en kvarts promenad från stadskärnan. En stor camping med många långliggare. De hade ett område enbart för de ekipage som bara skulle stanna ett dygn, nära infarten. Smart. Då slipper de som stannar längre bli störda av trafik tidigt på morgonen.

Även här är stadskärnan från medeltiden och restaurangerna står som spön i backen längs kullerstensgatorna. Vi fick plats på en uteservering i skuggan mittemot stadens festlokal och kunde njuta av inte bara en otroligt god grilltallrik, utan även av vackert klädda bröllopsgäster, som blev mer och mer (över)förfriskade ju längre kvällen led:-)

Resten?
Ska vara helt ärliga så blev vi ganska mätta på korsvirkeshus den här dagen så när vi vaknade, och såg att det fortfarande var dåligt väder i Österrike, valde vi att swischa förbi Neuschwenstein för att snabbare komma in i Italien. Där skulle solen skina, så dit skulle vi!

SWISCH!

2 reaktioner till “Romantiska vägen

  1. Vackra bilder! Rothenburg ob der tauber har vi hört talas om många gånger och sett bilder på. Ser ju otroligt charmigt ut! I somras följde vi Korsvirkesvägen (en bit), också fantastiskt fint!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: