Roadtrip 2022 – Sverige

Blekinges skärgård är allt bra vacker.

Eftersom Japan fortfarande inte öppnat upp för annat än turister i grupp, fick vi ju tänka om angående våra tre semesterveckor. Som tur är har vi ju Happy, så steget till en roadtrip är ju inte så långt. Första veckan skulle vi ha hundarna med oss, så då bestämde vi oss för att ta en tur längst västkusten istället för att åka ut direkt i det stekheta Europa.

Det är inte svårt att förstå den här skyltens andemening!

Dag 1
Eftersom vi skulle ta ett besök i Kristianstad hos det pensionat hundarna skulle bo på nästkommande två veckor valde vi att åka upp mot Ronneby för övernattning första natten. Vi var där i april och hittade då en superfin parkering i anslutning till Gös Naturreservat. Tyvärr möttes vi av förbudsskyltar när vi kom dit. Tydligen hade parkeringen invaderats av husbilar och dess ägare, som inte kan skillnad på camping och parkering. Nej, det är inte fyra meter mellan ekipagen på parkering. Nej, du rullar inte ut markisen och ställer ut dina möbler. Du parkerar. Du sover i bilen på samma sätt som om du bott i bagageutrymmet på din Volvo. Det är så tråkigt att se hur det här beteendet breder ut sig, och då med följden att platser att övernatta på blir färre och färre. Och nej – det är absolut inte bara turister som gör så. Det är vi svenskar också. Och sedan läser man i olika forum inlägg efter inlägg om att ”Den skylten är inte laglig – det är bara att strunta i”. Laglig eller inte – markägaren vill inte ha oss där. Så enkelt är det. Lite respekt får vi visa.

Som tur är vet vi en plats i närheten där lite större bilar inte får plats, så där kunde vi parkera (!) och njuta av en härlig kvällspromenad och solnedgång i Blekinges Skärgård.

Dag 2
Nu var vi ju fortfarande på ”fel” kust och började gena genom Sverige. Vi valde vägen via Askersund och Dalsland. Utanför Askersund hittade vi Tivedsporten Eco Camp. En annorlunda camping. Servicehuset är ett gammalt rött trähus med vita knutar, där man parkerar bilen i den gamla trädgården helt enkelt. Det finns en fin liten damm mitt i och allt detta inklusive el för 120 kronor!

Tivedsportens Eko Camp

Dag 3
När vi började närma oss västkusten var det inte svårt att förstå vart många av sommarens husbilar begett sig. Vi hade en tanke att stanna på systemet i Strömstad, men trots att vi var tidiga så var där så mycket bilar och husbilar på parkeringarna så vi iddes inte ens försöka hitta en parkeringsplats, utan åkte vidare för att titta på en plats vi hittat på Park4Night. Det skulle vara en stor parkering ute vid Capri Naturreservat där man även fick parkera sin husbil över natten.
Ett stenkast från naturreservatet finns det mycket riktigt en stor parkering (på gräs) där man betalar ett dygnspris (92 kr) via Parkster. Lysande! Naturreservatet i sig är mycket vackert med mjuka, sandfärgade klippor och karga öar. Längs ut på udden ligger en stor fritidsby, med både bostadsrätter och stugor att hyra.

Dag 4
Vi kryssade oss vidare längs Västkustens alla pärlor – Grebbestad, Fjällbacka, Smögen – med siktet inställt på Tjörn. Vi hade via en grupp på Facebook (Husbilsplats hemma hos Husbilsvän) blivit erbjudna nattplats på gården hemma hos Eva med make utanför Skärhamn. Ett varmt välkomnande och hundarna fick busa av sig med deras hund på den stora gräsmattan. Och efter någon timme knackade det försiktigt på dörren till Happy och där stor värdinnan med två rykande färska focacciabröd hon precis bakat! Vilka människor det finns!

Dag 5
Den 17 september 2011 släpade Niclas upp mig på ett berg ovanför Björholmen på Tjörn i duggregn och snålblåst. Sur som ättika vände jag mig om för att säga att nu går jag ner igen bara för att upptäcka honom på knä bakom mig med en ring i handen. Surheten, regnet och blåsten försvann snabbt kan jag säga.
Vi tog en sväng ner till Björholmen för att uppleva gamla minnen innan vi åkte vidare mot Askim. Här har vi vänner som vi lärde känna på påskträffen i Tredenborg, och nu skulle det bli uppfartscamping hemma hos dem. Och middag. Och den godaste GT vi druckit! En sen kväll senare hade vi nära hem 🙂

Björholmen elva år senare

Dag 6
Dags för hemfärd för att ladda om Happy för drygt två veckor på rull ner i Europa. Inga planer egentligen, men Österrike visste vi att vi skulle till. Gick sådär även med den lösa planen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: