Fyn och Jylland, del 1

Ja, vi åkte till Danmark även denna helg! Vi känner att vi har sett så mycket nu av södra Sverige under åren vi kuskat runt, så det är dags att utforska nåt nytt. Och inte tar det mycket längre tid ner till Roskilde än upp till Båstad.

Nu var det ju Kristi himmelsfärd så vi hade hela fem dagar på oss, så vi gjorde en lös plan att åka upp till Skagen. Vi har varit där tidigare, men då utan husbilen och det var några år sedan. Och vi har inte varit på Jylland så mycket. Vår känsla sen tidigare är att det är platt, och har spikraka vägar.

Eftersom vi åkte efter jobbet på onsdagen valde vi första stopp strax efter Stora Bältbron. Vi har ju som vanligt inte bokat nåt, men vi hittade en urmysig liten ställplats vid en vattenmölla, Sulkendrup Mølle. Här finns både fiskdamm och en uråldrig, utgräven boplats inne i skogen. Man kunde krypa in om man ville, men nej tack! Den har tydligen redan kollapsat en gång så vi tog det säkra för det osäkra.
Här tog de bara kontant betalning visade det sig, men det gick bra att åka till närmsta by och hämta ut cash och komma tillbaka och betala. Det finns fortfarande folk som litar på ens ord. Det värmer.

Vi tuffade upp mot Skagen, men valde ett stopp till på vägen upp för att kunna köra kustvägen i lugn och ro. I Danmark har inte årets rapsskörd slagit fel som i Skåne, utan vi njöt i fulla drag av att åka genom det gula, bördiga landskapet med havet alltid i bakgrunden.

På Jylland har varje kustby med självaktning en livlig hamn med minst en bra restaurang. Och varje hamn har ställplats (med gråvatten och latrintömning) så det är inte så svårt att hitta plats för natten. Det är bara att köra en mil till nästa lilla hamn.
Vi valde att stanna i Øster Hurups Hamn. Vi fick tyvärr inte plats på första parkett mot havet, men det var typ 40 meter till en helt fantastisk strand så det gick ingen nöd på oss. Här fick vi uppleva det extrema tidvatten som vi inte ritktigt har i Sverige. Häftigt!

Man märker att man har upplevt mycket när ett inlägg inte räcker till för ynka fem dagar på rull – vi är inte ens framme i Skagen än som var resans mål…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: