Blandade stopp på Österlen

Förra helgen var jag ju ensam ute och snurrade på Österlen, men den här helgen kunde även Niclas följa med. Så här års passar vi på att njuta av vårt Skåne för så fort säsongen sätter igång på riktigt så är det så fullt av husbilar här nere så det är inte lönt att försöka vare sig fricampa eller få plats på ställplatserna. Vi tog faktiskt en natt även den här helgen på Peppinge Bed and Breakfast. Även Niclas ville ha skånes bästa räkmacka och lyxfrukost 🙂

Innan vi drog handbromsen för natten uppe hos Micke och Richard åkte vi ner till Kåseberga för att äta lunch. Det var nästan fullt på ställplatsen, men nere i hamnen var det förvånansvärt lite folk. Vi åker ofta hit året runt. Både för att handla på Kåseberga fisk och för att äta Fish ‘n chips på Kåseberga Café & Bistro. I år finns det en ny version av den gamla klassikern på menyn – pankopanerad fisk istället för den traditionella med frityrsmet. Den var vi förstås tvungna att testa. Omdöme? Inte lika god som den gamla vanliga. Det blev lite för kompakt med panko.

Ett nytt inslag i Kåseberga är Kåseberga Hideout. Eller butiken har i allafall ny ägare sedan 2022. Det här är butiken där du både kan bo på övervåningen, ställa husbilen utanför (bokas via Acamp), sitta runt lägerelden på bakgården OCH köpa outdoorprodukter för både camping och husbilslivet. Ägaren, Ulf Skarin, kallar det själv för en vanlife- och utelivsbutik. Och han kan vanlife – han bor själv heltid i sin plåtis som står parkerad utanför. Happy fick en ny pläd till soffan!

När vi fullproppade med hemgjord sylt och blåbärsgrottor till frukost körde vidare på söndagen så visste vi inte riktigt vart vi skulle bege oss. Vi tog ett stopp vid Stenshuvuds Nationalpark, både för att sträcka lite på benen, men också för att vi sett nåt inlägg på Facebook att man nu kunde stå på deras parkering över natten. Men nej – det kan man inte. Det är enbart parkering 06-00 alla dagar så de vill inte att man står där över natten!

Nu var vi ju nära nästa favoritstopp för lunch, Burhes i Kivik, så varför inte ta en fish ‘n chips även där? Det är tur vi går så mycket varje dag – annars skulle vi snart rulla fram! Vi enades om att en kombination av de båda restaurangernas rätter skulle göra den perfekt – fisk och pommes från Buhres och såserna från Kåseberga:-)

En klar nackdel med hamnen i Kivik är att det (numera) bara finns P-platser klass 1. De har anlagt en P-plats klass 2 en bit utanför centrum, men om man vill handla lite snabbt i butiken så vill man kanske inte gå hur långt som helst.

Ett stenkast från Kivik ligger Vitemölla. Och här finns fortfarande en av få fricampingplatser kvar, och när vi körde förbi så fanns det plats! Det kommer det definitivt inte att göra senare under säsongen. Och helt ärligt så blir vi förvånade om det inte finns förbudsskyltar där nästa år. Det brukar vara ganska kaotiskt med bilar där. Men nu kunde vi njuta av en kväll och morgon precis vid stranden. Livet med plåtis är allt bra bra!

Nästa helg kör vi över bron för att tillbringa några dagar i Danmark med goda vänner. Tanken är att stå i hamnen i Gilleleje där vi stått förut. Supercharmiga platser med både fiskaffär och restaurang på krypavstånd från bilen. Men populärt så vi har koll på beläggningen på campingarna runt omkring om det skulle vara fullt. Nu kommer tiden när det gäller att vara lite om sig och kring sig om man vill få bra plats…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: