Hur lagar vi varierad mat i en plåtis?

Det är lätt att ”nöja” sig med att laga enkel mat i husbilen. Och ibland är det förstås helt ok att koka en enkel pasta, ta en tallrik fil eller slänga en korv på grillen. Men är man ute så mycket som vi så blir det i längden ganska enahanda och tråkigt. Och samtidigt är ju utrymmet, både att laga på och förvara mat och attiraljer på, ganska begränsat.

Precis som med allt annat vi packar bilen med så måste även köksprylarna förtjäna sin plats och vikt. Vi har blivit ganska duktiga genom åren att rensa ut med jämna mellanrum sånt som vi faktiskt inte använder. Allt från för många tallrikar till för stor stekpanna. Så – vad har vi för mackapärer i bilen nu för att laga varierad mat oavsett väder?

Grill
Efter förra sommaren så fick faktiskt vår lilla kolgrill (en Heston Blumenthal Cube) stanna hemma. Den var väldigt smidig och effektiv att laga mat på. Men, vi insåg att vi inte grillade så ofta på våra kortare stopp för det är så bökigt att ta hand om kolen efteråt. Och om du ska till jobbet kl 7 på morgonen så är det inte rengöring av grill som står högst på önskelistan. Så nu har vi en liten gasolgrill från Biltema istället. Lätt att rengöra och smidig att ställa undan i garaget. Och helt tillräcklig grillyta för två personer. Nackdelen är att den lilla gasoltuben inte gillar temperatur under 5 grader. så då får vi grilla över öppen eld i stället.

Omniaugn
I en Omnia kan man i princip laga all mat som du kan laga i en vanlig ugn. Nackdelen är att den är ganska liten och att det kan vara svårt att få en grillyta på maten. Men det finns tusen saker du kan använda den till. Allt från pizza, potatisgratäng till att värma bake-offbröd till frukosten. Vi har, förutom själva grundprodukten, köpt till en silikonform och en termometer.

Airfryer
Sista tillskottet i bilen är vår lilla airfryer, även den från Biltema. Den kan vi förvisso bara använda när vi står på el, så den får följa med några turer nu innan vi bestämmer om den har ett existensberättigande eller inte. Den använder vi till allt från att värma pajer, koka ägg eller göra krispig pommes.

Har ni några bra tips för att variera matlagningen i bilen? Vi vill inte förbereda maten hemma och vi har inte en särskilt stor frys, så det är råvaror och matlagning på plats som gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: