Hovdala Strövområde

, , , , , ,

Strax söder om Hässleholm vid Finjasjön ligger Hovdala slott. Slottet har anor tillbaka till 1300-talet, och ägs idag av staten och är ett nationellt kulturarv sedan 1974. Det händer mycket på slottet och dess marker hela året om. Här kan du uppleva medeltidsdagar, hantverksdagar och skördefest. Det är alltid mycket folk och välordnat. Det finns även en trevlig restaurang i en av slottsbyggnaderna som är poppis både för vandrare och de som gillar gåsmiddagar.

Vi åker dock dit för att vandra. Det finns ett flertal vandringsleder i olika längder. De flesta är dessutom utformade som ”åttor” så du kan välja om du vill gå hela eller halva. Du kan välja mellan Höjdarnas Höjdare (9+13 km), Jakten på Gullspira (9+12 km), I Posta-Nillas spår (13+13 km) och Finjasjöleden (20 km). Den sista går runt Finjasjön så således ingen möjlighet att gena 🙂 De fyra lederna är även del av Hovdalaleden (57 km), Skåneleden Nord-Syd. Det finns även flera kortare slingor, bland annat en Hundslinga som startar vid en stor hundrastgård nere vid sjön. Här kan du ladda ner en karta över strövområdet.

I helgen valde vi att gå den västra delen av Höjdarnas Höjdare (9 km). Leden är väldigt varierande och följer både Finjasjöns strand och går ganska skarpt uppåt för att bjuda på en fantastisk utsikt vid Hovdala Trädhus. Det finns flera rastplatser och vindskydd längs leden, och toaletter. Sommartid är det kafé i Trädhuset.

Om du vill ta husbilen hit så är det tillåtet att stå på slottets parkering över natten. Parkering då vill säga, inte camping 😉 Om det inte har regnat för mycket kan man även åka ner till Mjölkalångens badplats och fricampa. Finjasjöleden går förbi den här platsen så passar utmärkt som start och mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: