Nordsjälland

, , , ,

När man som vi bor i allra södraste delen av Sverige, är Danmark ett frekvent besöksmål. Men vi har inte tagit plåtisen över bron, förrän förra helgen. Hundarna fick pass och rabiesvaccin i somras, så även de kunde följa med.

Planen var att köra den så kallade Strandvejen längs Själlands norra kust. Strandvejen är den ”gamla vägen” mellan norra Köpenhamn och Helsingör, och slingrar sig vackert precis bredvid kusten. Norr om Helsingör tar ”Danmarks Riviera” vid och här samsas pittoreska fiskebyar med milsvida sandstränder.

Strandvejen följer kustlinjen mellan Köpenhamn och Helsingör

Louisiana
Längs Strandvejen ligger Humlebaek, och här hittar man Danmarks mest besökta museum, Louisiana. Här finns en stor samling modern konst med bland annat verk av både Picasso och Warhol. Museet har mellan sex och tio utställningar per år, inklusive att visa verk från de egna samlingarna, så det finns alltid nåt nytt att upptäcka. Dessutom har de en väldigt trevlig restaurang!

Hornbaek
Det lilla fiskeläget Hornbaek är känt för sina fashionabla sommarstugor och de milsvida stränderna. Här slog vi läger för natten på en stor fin parkering med populära stråk för hundägare. Den danska naturstyrelsen har etablerat över 150 hundskogar, där man kan låta hunden springa fritt, så länge man har uppsikt över den!

Gilleleje
På Själlands nordligaste punkt ligger den fiskebyn Gilleleje. Gilleleje är
Själlands största kommersiella hamn, och fiskebåtarna ligger tätt i hamnen. Det finns även flera restauranger nere i hamnen, alla med fisk som gemensamt tema, och du kan hitta allt från gigantiska portioner fish´n chips till delikata smörrebröd. Här hittar du även Fiskebutiken som säljer färskfångad fisk varje dag. Här måste du testa deras specialitet, havskräftor från Kattegatt. Men allt var gott om vi ska vara ärliga 🙂

I hamnen finns en fin ställplats med plats för ett tiotal bilar. Du har havet direkt framför nosen, och tillgång till både toaletter och färskvatten, till det facila priset av 100 DKK.

Tisvildeleje strand
Kör man vidare längs kusten kommer man till den historiska badorten Tisvilde. Här finns en stor parkering precis vid den milsvida stranden, där man får stå över natten. Inte campa, men sova i bilen!

Den här första turen för oss med plåtis till Danmark, gav verkligen mersmak. Inne i Köpenhamn finns en citycamping som vi tänkte testa nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: