Fricamping

Alla fricampingplatser vi tipsar om går att finna i appen Park4Night eller annan liknande app. Vi tar oss friheten att behålla eventuella platser som inte är ”publika”, och som vi hittar, för oss själva.
Dessa platser har inga faciliteter mer än kanske en soptunna eller utedass nånstans.

  • Raslången (Kristianstad, Skåne)
    Sjön Raslången är en riktig pärla om man vill paddla, tälta eller campa med bilen. Det enda vi saknar här är vandringsleder, men det kanske finns och vi har missat det. Det finns flera platser runt sjön som man kan parkera, men bara den nere vid Boafalls brygga är lämplig för större fordon tror jag. Det finns toalett vid två av parkeringarna och grillplatser lite överallt. Det finns även flertalet platser att tälta på om man vill byta den sköna sängen i bilen mot hammock eller liggunderlag.
  • Vombsjön (Sjöbo, Skåne)
    Den här platsen ligger inte nere vid själva Vombsjön utan en bit ovanför båturhyrningen uppe i skogen. Lite svår att hitta när man kör längs grusvägen, men om man håller utkik efter ett högt stängsel, de har byggt en superfin hundrastgård inne i skogen, så är det i anslutning till den man kör in. Här finns grillplats och man kan enkelt gå ner till sjön och bada. Här får flera fordon plats, men grusvägen in är ganska gropig och med lågt hängande grenar så kanske inte så lågt gående eller höga ekipage.
  • Bockeboda Naturreservat (Kristianstad, Skåne)
    Hit gick en av våra första resor med vår lilla minicamper. Fina parkeringar i anslutning till reservatet, varav en av dem har uppvärmd toa! Grillplatser tillgängliga.
  • Habo Ljung (Bjärred, Skåne)
    Det här är utan tvekan den vanligaste platsen vi åker till om vi ska vardagscampa. Det är en liten parkering precis vid havet. Det får plats ca 4+4 bilar, men inga husbilar längre än typ sju meter. På sommaren blir det snabbt fullt oavsett om det är vardag eller helg. Trots att det ligger precis vid havet är det svårt att bada här, då det är mycket tång, men ibland är det en surfare eller två i vattnet. Tillgång till fräsch toalett och utedusch (svinkall!) året om.
  • Finjasjön, Mjölkalånga badplats (Hässleholm, Skåne)
    I slutet av en lång grusväg som går förbi Magic Park Stables, ligger en fin vändplats precis nere vid Finjasjöns strand. En vandringsled runt sjön går förbi, ca 20 km lång och lättvandrad. Här finns även utedass. Dock blir Finjasjön lätt översvämmad så när vi var där i mars 2022 så gick det inte att komma fram sist biten. Kan vara svårt att vända med stora ekipage.
  • Klåveröd (Ljungbyhed, Skåne)
    Vid Klåveröds strövområde kan man stå på parkeringen över natten. Det är ganska mycket folk på dagarna, men lugnt och skönt på nätterna. Det finns tillgång till grillplatser, flertalet vandringsleder i olika längd och även utedass året om. Man kan stå både på parkeringen uppe på höjden, eller åka genom bommen (som aldrig varit stängd när vi varit där) och stå nere vid sjökanten. Att notera dock är att man där nere inte har någon mobiltäckning. Alls.
  • Billebjer Naturreservat (Dalby, Skåne)
    Här kan man parkera över natten precis vid kanten av reservatet. Inga som helst faciliteter, men fantastisk utsikt upp på berget! Ganska mycket folk dagtid, men lugnt på natten. Det finns en liten badsjö inne i reservatet som dra mycket folk och ungdomar på sommaren. Ojämn mark så nivåklossar behövs.
  • Hovdala Slott (Hässleholm, Skåne)
    Runt Hovdala slott finns några av våra absoluta favoriter av vandringsleder, bland annat Höjdarnas Höjdare. Här kan man stå både på den stora parkeringen framför slottet, eller på den mindre gräsplanen till vänster om slottet. Massor av folk dagtid, och en hel del även på natten. Sommartid finns det tillgång till toaletter, grillplatser året runt och en restaurang som vi inte prövat men ser trevlig ut!
  • Margretebergs Havsbad (Höganäs, Skåne)
    Vid havsbadet finns det 4-5 stycken platser markerade för husbilar. På den stora parkeringen framför står det ofta både vans och husbilar nattetid. Utsikten över havet är magnifik, och vandringen bort mot Kullaberg, längs Kullaleden, är något av det vackraste som finns. Tillgång till grilllplatser, toaletter och utedusch samt hundbad, om man inte har badkrukor till hundar som vi!
  • Strandhusens revlar (Lomma, Skåne)
    Här finns en fin parkering i anslutning till havet. På sommaren öppnas en bom upp och parkeringen blir dubbelt så stor. Vi har bara stått här lågsäsong, men eftersom det är en fin badstrand nedanför så är det antagligen full rulle här både dag- och nattetid på sommaren. Fräscha toaletter och utedusch året om. Nära en väg så en del trafik får man stå ut med, men den fina promenaden längs havet väger upp. Här får nog hyfsat stora ekipage rum. Kan nog bli en vanlig plats för vardagscamping!
  • Citadellet (Landskrona, Skåne)
    Mitt i centrala Landskrona finns en parkering där, åtminstone 2021, även bilar klass II får stå. Lite kul med citycamping, och vi beställde pizza och satte oss vid strandpromenaden och åt. Eftersom det är mitt inne i stan så är det ju en del rörelse omkring, så här satte vi faktiskt spännband mellan framdörrarna för att känna oss lite säkrare.
  • Snogeholms strövområde (Sjöbo, Skåne)
    Det här strövområdet har varit en favorit i många år för både fiske och vandringar. Så perfekt att det även finns en fin plats att ställa bilen på. Får plats kanske sex mindre bilar eller så. När vi var där senast så anordnades det dock ett barnkalas på grillplatsen nere vid sjön, så under några timmar var det fullt ös medvetslös. Det är dock förbjudet att campa på de olika lägerplatser som finns runt om i strövområdet. Även på de tillhörande parkeringsplatserna.
  • Lödde å (Kävlinge, Skåne)
    Nere vid en liten vändplan vid scoutstugan kan man stå precis vid Lödde å. Det finns en fin liten ”yeti” ut i sjön. Ganska mycket folk som strosar när vi var där, och mycket knott!
  • Laholm Centrum (Laholm, Halland)
    I backen ovanför det utmärkta rökeriet i Laholm, och med utsikt över Lagan finns en bra övernattningsplats för husbilar. Kanske inget ställe man står flera dagar, men limeaiolin och den varmrökta laxen i rökeriet är helt klart värt en övernattning i Laholm!
  • Hjörneredssjöarna (Storesjö, Halland)
    När vi kom hit första gångerna med vår minicamper kunde man komma ner sjön på flera ställen, men när vi var där i år så har de satt bommar överallt. Det finns dock en anvisad plats kvar som vi inte har testat, men verkar populär för där står alltid bilar.
  • Ön (Torvsjön, Halland)
    Här kan man stå på lite olika parkeringar vid sjön. Det går en fin slinga runt sjön, och det finns ett utedass.
  • Hammarsjön (Hestra, Småland)
    Senaste gången vi var uppe och åkte skidor, valde vi att stå vid en av platserna nere vid Hammarsjön istället för på Isaberg Mountain Resort. Det finns flera ställen att stå på, och vi kommer absolut att komma tillbaka under sommaren för att paddla i sjön. Där vi stod var det mycket lätt att komma i med kajakerna.
  • Gö Naturreservat (Ronneby, Blekinge)
    En fin parkering vid naturreservatet. Den ligger precis vid havet men med några trädungar emellan så det blir lä även när det blåser. Vi var där under lågsäsong, så vi var i princip enda bilen på kvällen/natten, men eftersom det finns badplats och badklippor så är det antagligen knökfullt på sommaren. Två leder (ej rundvandringar) utgår från parkeringen. Jättefina och lättvandrade.
    Numera stängd för camping.
  • Capri Naturreservat (Strömstad, Västra Götaland)
    Stor gräsparkering med möjlighet att så över natten för p-avgift via Parkster.
  • Hornsjön (Habo, Västergötland)
    Här stannade vi på väg upp till Stockholm. Halvvägs om man undviker motorvägar. En helt ok plats i skogen för en natt. En fin liten sjö där man kan grilla på stranden.
  • Kinnekulle stenbrott (Hällekis, Västergötland)
    En legend bland fricampingplatser. Stor fin yta med dramatisk omgivning. Tillgång till toalett. Vad jag har förstått är bad tillåtet. Och även vägarna runt omkring stenbrottet är fantastiskt vackra!
  • Kråkeryds naturreservat (Ödeshög, Östergötland)
    Tar man en annan väg till Stockholm kan man stanna vid Kråkeryds naturreservat. Om man har tid (vilket vi inte hade) är det tydligen magisk utsikt över Vättern om man följer stigen ut mot kanten.
  • Nunnedalen (Vickleby, Öland)
    Att hitta fricamping på Öland är inte det lättaste med tanke på alla ekipage som är på ön sommartid. Men vid Nunnedalen finns en stor fin gräsplan, komplett med väderkvarn och vacker solnedgång. Den lilla slingan på 4 km är otroligt vacker, och där finns små informationsskyltar så man kan lära sig vilken typ av träd eller buske man tittar på.
  • Åkertjärnen (Ytterhogdal, Härjedalen)
    En enkel grusplan men med en jättefin liten brygga ut i tjärnen. Otroligt vackert och rofyllt. Och utan tvivel Sveriges finaste utedass!
  • Jormsjön (Jämtland)
    Längs med Jormsjön finns flera små öppningar ner mot sjön man kan parkera. De flesta får man bara plats ett ekipage. Detta var dock enda platsen där folk inte grävt ner sin skit ordentligt.
  • Stekenjokkplatån (Jämtland)
    Har man åkt Vildmarksvägen så har man antagligen stannat på platån. Förutom de platser där många bilar står, så finns det några mindre små fickor längs vägen man kan stå på. Vi var bara två ekipage på vår plätt. Det är inte mycket som slår utsikten här.
  • Marsfjället (Västerbotten)
    Här är vår omslagsbild tagen. Talar för sig själv – otrolig utsikt. Det står i Park4Night att man kan se älg ofta här. Det gjorde inte vi. Å andra sidan har vi sett EN älg på alla våra resor i Sverige.
%d bloggare gillar detta: